Biodynamisch

Graan geplant tussen de wijnstronken (november)

Als je Château de Chambert bezoekt ziet u gelijk dat het milieu en de natuurlijke omgeving (environment) het hart van de onderneming is. De locatie van Chambert is natuurlijk mooi en de charme en rust zijn inspirerend.

Al het werk op het landgoed wordt met het nodige respect voor het land uitgevoerd. Biodynamische wijnbouw draagt er toe bij om een goede balans in het landgoed, de druiven en de wijn te krijgen. De wijn van Château de Chambert is authentiek omdat het trouw is aan zijn grond.

De dwaasheid van onze beschaving

De wereld is gek geworden; in plaats van de productie te verlagen, wordt de natuur niet meer gerespecteerd en wordt deze zelfs vernietigd. Bekijk de volgende video om het zinvolle van Biodynamisch te begrijpen en het nut om terug te gaan naar respect voor de planeet.

Video

(Video is Franstalig en Engels ondertiteld)

Wat zit er in wijn?

Heeft u zich ooit wel eens afgevraagd wat u drinkt als u een glas wijn drinkt?

 

Wat is Biologisch?

Biologische landbouw, volgens de klassieke definitie, is het bewerken van het  land zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Het is geen visie maar een werkmethode. Dit was de reden dat Chambert vond dat het niet voldeed aan de verwachtingen. Het was een stap in de goede richting maar geen doel op zich. Het ontbrak aan een diepere visie om balans in de wijn en de omgeving te krijgen. Om die reden omarmt Chambert Biodynamisch sinds 2007. 

Wat is Biodynamisch?

Ieder levend ding - plant, dier en mens - haalt het beste uit zichzelf als het zich goed, veilig en zonder stress voelt. Als u dit begrijpt, begrijpt u de filosofie van Biodynamisch. Biodynamisch zoekt de balans tussen de wijngaard en zijn natuurlijke omgeving en ziet het als één geheel. De grond is het meest belangrijke component in dit type landbouw; al het plantaardige leven op aarde hangt af van de eerste meter van de grond. Deze bodemlaag is rijk aan humus dat zich gedurende duizenden jaren ontwikkelde uit micro-biologische organismen. Deze micro organismen werken onvermoeibaar aan het produceren van organisch materiaal dat planten nodig hebben om te groeien en het is cruciaal om deze niet te verstoren of te verzwakken.

Conventionele landbouw heeft de meeste van deze micro organismen verwoest met onkruidverdelgingsmiddelen en insecticiden. Biodynamische landbouw zorgt er voor dat de gezonde grond weer terugkeert. Dit proces kan echter een decennium of langer duren.

Biodynamisch in de praktijk

Het ontstaan van Biodynamisch

De basis van biodynamische landbouw werd geïntroduceerd tijdens een conferentie in 1924 voor Europese boeren georganiseerd door Rudolph Steiner (1861 - 1925). Hij verklaarde dat wetenschap hetgeen onze voorvaders de afgelopen 8000 jaar op agrarische gebied bereikt hebben niet moeten vergeten. In 1924 hadden enkele boeren al vraagtekens rond het stijgende gebruik van kunstmest tijdens de eerste wereldoorlog. Zij hadden al in de gaten dat de kwaliteit van hun opbrengst verslechterde. In zijn lezing waarschuwde Steiner over het gevolg van dierlijk weefsel in veevoeder dat dit neuro-degeneratieve ziekten kan veroorzaken zoals "gekke-koeien-ziekte". Ruim 70 jaar later tonen schandalen aan dat gebruik van dierlijk weefsel in veevoeder leidt tot gekke-koeien-ziekte. Dit is maar een voorbeeld van de zaken die hij destijds al onderkende.

Details van Biodynamisch

Biodynamische landbouw heeft veel gemeen met Biologische landbouw, zoals het niet gebruiken van synthetische producten tegen ziekten. Biodynamische boeren gebruiken koper(zouten), een belangrijke fungicide om o.a. meeldauw schimmels te bestrijden, maar niet meer dan 15 kg per hectare in 5 jaar (3 kg/jaar). Dit is de helft van de hoeveelheid die er in de biologische wijnbouw wordt gehanteerd. De reden is simpel; koper is schadelijk en als het tijdens een regenbui van de bladeren op de grond valt beschadigt dit de micro organismen. Als gevolg van het reduceren van de hoeveelheid koper worden kruiden en andere plantenextracten ingezet om de meeldauw te bestrijden.

De maan

Respect voor het ritme van de dag, het jaar en de maancyclus is essentieel. Astrologische ritmes en de maankalender zijn een leidraad die u helpen om de tijd te bepalen wanneer u het beste in de wijngaard kan werken. De wetenschap heeft de invloed bewezen van de maan op de getijden (eb en vloed). Planten bestaan voor 80-95% uit water; net zoals bij de getijden worden zij ook beïnvloed door de maan echter door de verhoudingen is dit minder goed waarneembaar met het blote oog. Sap reageert ook op de maancyclus: het zakt als de maan daalt en stijgt als de maan opkomt. We gebruiken deze kennis om te zien wat het resultaat is op de kracht van de wijn komend jaar.

Voorbereidende werkzaamheden

Biodynamische landbouw wordt gebruikt om balans in het leven te krijgen; boven de grond, een gezonde wijn, robuust en in staat om natuurlijke bedreigingen te weerstaan en ondergronds, een bodemstructuur dat rijk is aan essentiële micro-organismen die door de druivenstronken kunnen worden opgenomen. Mest in de vorm van compost voedt de micro-organismen en draagt bij aan de ontleding. Een paar keer per jaar wordt de grond bemest met hoornmest (genaamd "500") welke de bodemorganismen verrijken. De "500" wordt gemaakt door de hoorn van een koe te vullen met koeienmest en deze in de winter te begraven. In de lente is dan de hoorn verandert in een humus dat rijk is aan micro-bacteriën. Om de druiven gestaag te laten groeien en de fotosynthese optimaal te laten verlopen wordt supplement "501" gebruikt. Dit is vergelijkbaar met een calcium supplement om sterke botten te krijgen. Daarnaast worden er verschillende op plantenbasis gebaseerde toevoegingen gebruikt (502 tot 508) die het natuurlijke functioneren van de plant versterken.

De prijs

De wijnopbrengst van biodynamische wijnteelt is doorgaans iets lager per hectare dan gewoonlijk. Ook wordt er tijdens het proces meer tijd aan besteed. Hierdoor is de wijn over het algemeen iets duurder. De kosten voor een kwaliteitswijn uit de Cahors zijn echter veel lager dan een vergelijkbare wijn uit b.v. de Bordeaux.