De wijnkelder

Wijnkelder

De oogst start gewoonlijk begin oktober en is na zo'n 15 tot 20 dagen gereed.

Elk perceel van de wijngaard wordt gedurende het seizoen veelvuldig gecontroleerd waarbij de druiven worden getest op rijpheid en de juiste balans tussen suikers, zuur en tannine hoeveelheid.

De hele oogst wordt ontsteelt en dan gesorteerd om er zeker van te zijn dat er geen bladeren en stengels voorbij de sorteertafel komen en alleen de gezonde druiven van de tros mogen fermenteren.

De fermenteer (gist) kelder is uitgerust met 50 HL eikenvaten, betonnen- en roestvrijstalen tanks met verschillende volumes. Op deze wijze kan van ieder wijnperceel de juiste wijn gemaakt worden. Het maken van de wijn is niet gericht op een bepaalde stijl maar is gerelateerd aan de unieke eigenschappen van de wijnpercelen. Er wordt geen suiker toegevoegd, de gisting is natuurlijk en de fijne tannines worden delicaat onttrokken. Na 3 weken opslag zijn de druiven ligt geperst en worden zij overgebracht naar een andere tank waar zij in een vat nog een jaar mogen rijpen.

Rijping

De wijn rijpt in 225 liter Frans eikenvaten die opgeslagen liggen in de kelder van het Château. De van nature vochtige kelder kan 800 vaten herbergen en is een ideale omgeving voor wijnrijping. De wijn blijft daar zonder enige vorm van verstoring. Behalve die keer dat de vaten worden aangevuld (topping) als gevolg van verdamping. 

De tijd die nodig is om met de wijn uit de vaten een naadloze integratie van de kracht van Malbec met de elegantie van de terroirs van Chambert te bereiken, duurt tussen de  12 en 16 maanden. E.e.a. is afhankelijk van de stijl en het wijnjaar.

De gisting vindt plaats in het vat en wordt niet bevorderd door het toevoegen van melkzuurbacteriën. De natuur heeft de controle en het is gebruikelijk dat de tweede gisting begint in het voorjaar van het jaar volgend op de oogst.

Gedurende de tijd dat de wijn in het vat zit wordt deze geregeld op geur en smaak gecontroleerd.

Rekening houdend met de biodynamische principes vindt het bottelen van de wijn tijdens de afnemende maan plaats. Hierdoor wordt het fruit beter behouden en komt dit de houdbaarheid van de wijn ten goede. De flessen worden liggend opgeborgen in een stenen kelder waar de temperatuur en vochtigheid ideaal zijn voor het opslaan van de flessen.

Handmatige selectie